DESPRE GINSENG
Câteva dintre beneficiile consumului rădăcinii de ginseng roșu coreean:
- crește eficiența fizică și mentală, îmbunătățește capacitatea de concentrare.
- ne face mai alerți, fără să producă însă nervozitate sau să ne perturbe somnul.
- este o plantă foarte benefică pentru vârstnici. Are efect de stimulare mentală și de îmbunătățire a memoriei, fiind uneori capabilă să inverseze procesul de deteriorare mentală și intelectuală, amplificând totodată și energia fizică. De asemenea, poate accelera semnificativ refacerea organismului în urma bolilor sau a intervențiilor chirurgicale.
- are efecte puternice împotriva oboselii și în creșterea anduranței. Este deci util sportivilor, oamenilor foarte activi sau celor care realizează eforturi fizice.
- are deopotrivă capacitatea de a stimula și cea de a inhiba activitatea nervoasă, fiind utilă atât în caz de exces cât și în caz de deficit.
- crește adaptabilitatea organismului la orice tip de stres. Folosirea pe termen scurt ajută la normalizarea funcțiilor acestuia, în timp ce utilizarea îndelungată pare să genereze numeroase transformări în organism, rezultând o funcționare mai bună a acestuia, care tinde să devină permanentă. Chiar și atunci când administrarea este întreruptă, efectele se mențin o anumită perioadă, diminuându-se gradat. De altfel, acesta este modul specific de acțiune al oricărui tonic veritabil: efectele se instalează gradat, pe măsură ce consumăm tonicul, iar apoi ele se diminuează tot gradat, după ce ne-am oprit din consumarea lui.
- normalizează nivelul zahărului din sânge și îl menține în valori normale.
- are efecte profunde la nivelul glandelor reproducătoare, este un tonic sexual major, rol pe care „regele plantelor“ l-a jucat de-a lungul îndelungatei sale istorii. Studiile pe subiecți umani au confirmat că ginsengul este un agent eficient în tratarea impotenței și a anumitor tipuri de infertilitate.
De știut:
- pentru a beneficia la maxim de efectele excepționale ale ginsengului este necesar să cunoaștem anumite aspect legate de tipurile de ginseng, zona de proveniență și conținutul în substanțe active al acestuia.
- ginsengul chinezesc conține în jur de 15 tipuri de saponine, pe când cel coreean de calitate superioară poate să conțină până la 34 de tipuri diferite de saponine.
- situarea geografică a Coreei asigură condițiile climatice optime pentru dezvoltarea ginsengului pentru cea mai lungă perioadă din an (6luni/an).
- rădăcinile trebuie să atingă maturitatea, recoltarea înainte de vreme face ca produsul obținut să fie slab în ce privește numărul de saponine și concentrația lor, rădăcinile tinere nu ajung să producă suficiente ginsenozide pentru a avea efectele tonice profunde pe care le au rădăcinile mature. În Coreea, rădăcinile de ginseng nu se recoltează decât după șase ani, timp necesar pentru producerea tuturor tipurilor de saponine prezente în ginsengul coreean.
- după recoltare, rădăcina de ginseng coreean (numită ginseng „alb“ în această fază), este supusă unui anumit tip foarte precis de procesare termică, fapt ce face să apară chiar anumite saponine care inițial nu existau în rădăcina crudă(!). Produsul rezultat în urma expunerii controlate a ginsengului „alb“ la o anumită temperatură, pentru o anumită perioadă de timp, uneori chiar în prezența altor plante cu efect de potențare a acțiunii tonice a ginsengului, se numește ginseng „roșu“ (datorită culorii roșiatice pe care rădăcina o capătă în urma acestui proces). Astfel rezultă un ginseng cu 34 de tipuri de saponine, prezente în cea mai mare concentrație raportat la greutatea totală.
- coreenii produc cel mai bun ginseng din lume; ei au creat o puternică tradiție în acest sens.
- extractele de ginseng de calitate au întotdeauna menționată concentrația de saponine. Extractele cu o concentrație de saponine de peste 60 mg/g sunt considerate de calitate premium. Ginsengul fermentat se dovedește a fi ginsengul cel mai ușor de asimilat chiar și de către persoanele cu probleme digestive sau persoanele în vârstă.
Ginsengul nostru provine numai din Coreea, numai din rădăcini mature de șase ani, fiind certificat de Ministerul Coreean al Agriculturii cu certificatul pentru ginseng de înaltă calitate și pentru standardele de procesare și de mediu.